Ásványékszerek

 

Ékszerek: Évezredes hagyománya van a drágakövek testen való viselésének. A drágakövek, nemesfémek a díszítésen túl speciális rezgéseikkel, energiamezejükkel kapcsolatba lépnek az ékszert viselő aurájával, és összesimulva felveszik egymás rezonanciáját. Ezért lehetséges, hogy egy ékszer megőrzi viselőjének energetikai lenyomatát, és előfordulhat, hogy egy szerencsétlen sorsú embertől örökölt ékszer, vagy drágakő akár balszerencsét is hordozhat magában. Az örökölt, de még a frissen vásárolt köveket, ékszereket használat előtt érdemes energetikailag megtisztítani. Az ékszereket csupán egy nedves kendővel töröljük át, hogy a zsinór károsodását vagy elszakadását elkerüljük. Vegyük kézbe az alig benedvesített kendőt, majd többször húzzuk végig rajta az ékszert. Ezután a kendőt ki kell mosni, kezünket le kell öblíteni, ne vigyük vissza a szennyeződést.

Marokkő A kézbe véve, a kéz reflexzónáin keresztül hatnak szerveinkre. Hordhatjuk zsebünkben a számunkra kedves követ, így az ember és a kő energiamezője eggyé válnak egész nap, és különösen sugárzóak lehetünk.

Az ékszerek viselése: Gyöngy – és ásványékszereinket semmiképpen se viseljük sportolásnál, zuhanyozásnál, alvás közben. A tisztálkodó szerek károsíthatják az ékszerek felületét, a fűzőszálakat. Ékszereinkre károsak a kozmetikai szerek is. Ásványékszerekben aludni energetikailag is nagyon káros, semmiképp nem tegyük!

A kövek tisztítása: A tisztításra azért van szükség, mert minden kristály olyan, mint egy kis mikrochip, vagyis tárolja az információkat, így a betegségeket is. Ezektől, pedig minden alkalommal meg kell szabadítanunk őket ahhoz, hogy hatékonyan gyógyítsanak. A kövek míg Önökhöz eljutnak, sok információt magukba gyűjtenek. Többféle módszer ismeretes, pl § füstöléssel (a füstbe tartva – csak a tömjén és a boróka jó, 2-3 percre), § ametisztdrúzára helyezzük: tisztító információval itatja át a drúzán fekvő követ, így kiolt minden idegen információt. (8-12 órán keresztül hagyjuk rajta). Alkalmazható minden kő esetében, kivéve a borostyánt. § Sóval történő tisztítás: 1-2 óra, max 3-4 óra. Vigyázat! A sóoldat a kövek nagy részével kémiai reakcióba lép! pl opál félék, kalcedon, krizopráz, vízachát, stb § (Ezért a kristályokat tegyük üvegtálkába, amelyet azután egy tengeri sóval töltött nagyobb tálba ágyazunk. A só hatása az üvegen keresztül is érvényesül. Alkalmazható minden kő esetében, kivéve a borostyánt. § napfénnyel: délidőben, a legerősebb UV sugárzással. Jó néhány kő esetében ez tilos, mivel kifakítja színüket, pl ametiszt, rózsakvarc, fluorit. A borostyánt csak így lehet tisztítani!!!, akár több napon keresztül Különösen a következő esetekben kell alaposan megtisztítani: § ha újonnan vásároltuk, első használat előtt, § ha masszázskő, minden használat után, § ha testtel érintkező ékszer, rendszeres időközönként § ha kölcsönadtuk A törékeny ásványokat óvatosan csak egy puha ecsettel szabad tisztítani, a vízben oldódó köveket nem szabad vízzel tisztítani. Vízre érzékeny: alunit, pirit, és egyéb szulfidok (Európában a Sambol két termékét ajánlják, amelyek a foglalattal ellátott kövek és fémek ápolására egyaránt alkalmas: – Ékszerlemosó és Borostyánfürdő

Feltöltés Előtte meg kell tisztítani a köveket § A felkelő vagy lenyugvó nap fényében, illetve a teli hold fényében. A holdfény sokkal jellegzetesebb információkat hordoz, mint a nap fénye. Ezért nemcsak a kövek saját információit erősíti, hanem új információkkal is gazdagítja a megtisztított hegyikristályra helyezve

Ásványkövek

Achát sávos kalcedonféle, melynek sávjai önmagukba visszatérő sávok, vonalak. Természetes színükben barnás – szürkés színűek, a természetes színes achátok ritkák. Hogy színes achátokat lehessen vásárolni, a barnás – szürke achátokat különböző színűre festik tartós és kevésbé tartós színű festékekkel. Ezért lehet kapni rózsaszínű, vörös, lila, zöld, kék és fekete achátokat. A vonalastól eltérő mintázatú achátokat már fantázianévvel nevezzük : mohaachát, dendritachát, szemachát, faachát vagy kövült fa, csipkeachát. De a lelőhelye miatt kapta a nevét a Botswana-achát. Természetgyógyászati alkalmazásuk : Botswana achát : tüdőre és a légutakra használják, dohányzásról való leszokásban segít. Csipkeachát : hólyagra és epehólyagra hat, Szemachát : barnás, fekete, szemre hat.

Akvamarin Az általánosan ismert kövek között egy drága ásvány. Legjobb színei a világoskék, világoszöld, átlátszatlan változatban elérhető áron vásárolható, amikor már átlátszó a kő, akkor nagyon drága. Nagyon gyenge minőségét nevezik berillnek. Igazi értékes drágakő, emiatt sok a kezelt és gyártott utánzata ! Nagyon fontos ásvány az ezotériában, mert a pajzsmirigy és a mirigyek működését szabályozza és javítja. Erősíti az immunrendszert, javítja a hangulatingadozásokat és az agytevékenységet.

Alabástrom A fehér márványhoz hasonló nemes kőfajta, kristályos gipsz. A márványnál puhább és megmunkálhatóbb

Amazonit Világoszöld – kékeszöld színű kő, mindig van benne fehér színű ásványtárs. Használat esetén mindig sötétebb lesz. Sok hozzá hasonló és olcsóbb ásvánnyal keverhető össze. Szépen csiszolt változatai általában drágábbak az átlagosan beszerezhető ásványoknál. Az ezotériában a szülő nők kövének tartják, a szülést segítették elő vele. Lelki téren kiegyensúlyozó hatású.

Ametiszt A legismertebb kvarcféle, lila színe évezredek óta közkedvelt. Természetes kristályait és a geodákat ugyanúgy szeretik mint csiszolt formáit. A legértékesebbek a tiszta lila és erőteljes lila színű darabok, de olcsóbb áruk miatt a halványlila vagy fehéres sávozású változatok is fontos termékek a piacon. Régi görög neve szerint a lerészegedés ellen védő kő volt, ma sokkal szélesebb köre van az ezoterikus felhasználásban. Elvileg a tisztánlátás és a koncentrációs képesség köve, de segít a meditációs elmélyülésben is. Serkenti az immunrendszert, általános „vitaminként” is használják. Terjedelmes darabjait, telepeit és geodáit a térenergia harmonizálására is használják. Az ametiszt a spirituális fejlődés köve. Andaluzit – Kiasztolit Az Andaluzit nevű szilikátásvány önmagában nem érdekes, de ha 4 kristály ikerként összenő, akkor kereszt formájú ikerként híres változat a Kiasztolit. Barnás átlátszatlan ásvány, lapos csiszolatain jól látható a kristályok közé zárt fekete agyagpala kereszt formáju zárványa. Leginkább lapos csiszolatot készítenek belőle, amulettként is viselik. Gyógyító hatások : fáradt és kimerült állapotot segít megszüntetni, erősíti a kötőszöveteket.Reumatikus megbetegedéseknél is javító hatású. Erősíti az identitásérzetünket.

Angelit Az angelit, másnéven angyalkő nagy erejű gyógyító kő. Nyugtató hatása van, belső békét, nyugalmat hoz életünkbe. Ez a kő kiválóan segíti belső tudatosságunkat.

Apatit Általában a sárga és a kékeszöld árnyalatú változatai ismertek, az utóbbiból készítenek tömegesen ékszereket, ezoterikus dísztárgyakat. Az ezotériában minden terület működését fokozza, javítja az étvágyat, az ellenálló képességet, az idegeket, serkenti a gyógyulást.

Aragonit Az aragonit az igazság, a megértés előmozdítója. A gondoskodás köveként is tekinthetünk rá, stresszes elnyomás érzését szabadság érzésére cseréli, fokozva ezáltal a toleranciát, bizalmunkat, másokba vetett hitünket. Növeli energiánkat, magabiztosságot ad és az önbecsülés érzését, ahogy megtanít bízni magunkban. Ez a csodálatos kő különösen jó szülők és olyan emberek számára, akik feszült kapcsolatban élnek, mivel az aragonít könnyít a stresszen, érzelmi kimerültségen és dühön, békét termetve helyette, akkor amikor az a leginkább szükséges! Munkahelyünkön az aragonit stimulálja motivációnkat, tisztítja az elmét ésmentális energiát biztosít, hogy teljesítsük elvárásokat legjobb tudásunk szerint! Testi gyógyhatás: Mivel az aragonit nagyrészt kalciumból áll, ezért elősegíti a kalcium-anyagcserét, hatásos porckorongbetegségek ellen, illetve jótékony hatású ahaj, bőr és csontozati problémák esetén is.

Aventurin a bőrproblémák kezelésére használják , elnyeli az elektromágneses szmogot és véd a környezetszennyezés ellen. Mobiltelefonra ragasztva a rezgések ellen nyújt védelmet. Feszültségmentesíti és kedvezőre fordítja a negatív helyzeteket. Stabilizálja a lelki állapotot, serkenti a felfogóképességet, és fokozza a kreativitást. Gyógyhatása: az aventurin hasznára van a csecsemőmirigynek, a kötőszöveteknek és az idegrendszernek. Egyensúlyban tartja a vérnyomást, serkenti az anyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet, valamint megelőzi az érelmeszesedést és a szívrohamot. Gyulladáscsökkentő hatása is van, csillapítja a bőrkiütéseket, az allergiás tüneteket és a migrénes fejfájást; nyugtatja a szemet.

Borostyán Egy a természetben előforduló megkövesedett fenyőgyanta, a képződés korát kb. 50 millió évvel ez előttre teszik. A baltikumi lelőhelyekről származó ( Lengyelország, Litvánia ) borostyán igazi értékes ékszeranyag, minden „cseppjét” feldolgozzák. Mivel drága, sokkal fiatalabb megkövesedett gyantákkal helyettesítik és nagyon gyakori a mesterséges műgyanta utánzat a piacon ! Megfelelő azonosítás szinte házilag is elvégezhető. A színe fehér, csontsárga, sárga, barnássárga, a belekerült törmelékek és egyéb maradványok miatt fekete is lehet. Vélt gyógyhatások : fertőtlenítő hatása miatt bőrbetegségek, légúti betegségek gyógyítására is használható. A csecsemők fogzási fájdalmait is enyhíti, nekik megfelelő méretben is készítik.

Citrin az ametiszt és a hegyikristály legközelebbi testvére, a természetben kevés van belőle. A természetes citrin halványsárga, a teltebb színei drágaköveknek van csiszolva. A kereskedelemben kapható citrinek ametisztből hőkezeléssel lettek készítve, színük borostyánsárga, narancssárga. Az értéke attól függ, hogy milyen színű ametisztből lettek hevítve. A halvány színű gyenge ametisztből, a sötét színű drága ametisztből készült. Mindenféle termék kapható belőlük. Az ezotériában a citrin rendkívül fontos. A napfonat csakra köve, a gyomor és a belek, a hasnyálmirigy problémáin segít. Energiát adó kő. Csaroit Különleges ásványegyüttes, lilás színe és ritkasága teszi értékessé. 1970-ben találták először, majd azonnal népszerű lett színe és rajzolata miatt. Ma is drága ásvány. Az ezotériában fontos ásvány, javítja az intuíciót, segíti a magasabb lelkiállapotokra kerülést, a szellemi síkon való tájékozódást. Az angyalokkal kapcsolatot teremtők köve. Erősíti az immunrendszert, javítja az anyagcserét.

Dumortierit Enyhíti a depressziót, a stresszt, a fejfájást. Nyugtatja és ellazítja idegrendszerünket. Idegkimerülésre is használják….Javítja a koncentrációs képességet, fokozza az agy tevékenységét.

Fluorit Az ezotériában a csontok erősítésére, csonttörések, ízület gyulladás gyógyítására használják, de a légzési panaszok enyhítésére is javasolt. Segíti az agy működését, a könnyebb tanulást és a gyorsabb gondolkodást.

Füstkvarc Általában füstbarna, átlátszó de vannak fekete, átlátszatlan természetes változatai. Neki is vannak készített „termékei” hegyikristályból. Minden szinten elősegíti a méregtelenítést és bármilyen káros hatás kiküszöbölését. Gyógyhatása: a füstkvarc főleg a has, csípő és a lábak betegségeire hatásos. Enyhíti a fájdalmat, beleértve a fejfájást is, valamint jótékonyan hat az ivarszervekre, az izom– és az idegszövetekre, a szívre. Oldja a görcsöket, erősíti a hátat és az idegeket. Elősegíti az ásványi anyagok felszívódását, és szabályozza a testen belüli folyadékokat. Általános erősítő hatású, a terhelhetőséget és a kitartást javítja, fokozza a koncentrációs képességet.

Gránát Összefoglaló neve egy fontos ásványcsoportnak, amelyben több, különböző színű ásvány van. Legismertebb a barnásvörös almandingránát, ebből készül a használati termékek 90 %-a, ismert és híres a piropgránát ( ismertebb nevén a cseh gránát), kevésbé kapható a grosszulár, az uvarovit vagy a melanit nevű gránát fajták. A gránátok egymástól kémiai összetételben térnek el, emiatt más az ezoterikus hatásuk a szervezetre. Általában erősítik az immunrendszer működését, fokozzák a kitartást, élénkítik a szívet és a keringést, segítik a méregtelenítést. Lelki síkon bátorítanak és bizalmat adnak.

Gyöngyház – (Abalon) A valódi gyöngyházrétegű csigaházak és kagylóhéjak csiszolata, amelyek színe fehér, krémszínű, szürke és szivárványszínű is lehet. Mivel a kagylók és csigák élőlények házai és vázai, egyre kevesebb van belőlük, ezért már régóta utánozzák a gyöngyházat műanyaggal. De divat lett a gyöngyház felületi festése is, könnyen lemosódik. Mivel könnyen faragható és csiszolható, nagyon sok formában készítik az ékszereket. Az ezotériában nyálkahártyaproblémák, mandulagyulladás gyógyítására is használják. Biztonságot nyújt. Jó a viszketésre

Hegyikristály A legismertebb ásványok közé tartozik. Természetes formái, kristálycsoportjai közkedveltek, A belőlük csiszolt termékek nagy választékban és különböző minőségben kaphatók. Mindig színtelen,átlátszó de az átlátszóságot a belsejében lévő természetes repedések, zárványok zavarhatják. Minél átlátszóbb annál értékesebb, drágább tárgyat készítenek belőlük, leginkább ékszereket. Az egyszerű tárgyakat zárványos darabokból csiszolják. Különleges zárványok a képződése közben beépült ásványok, melyek közül látványos a fantomkvarc, a rutilkvarc, a turmalinkvarc, a gáz-folyadék zárványos( libellás kvarc). A hegyikristály minden gyógykövek “leggyógyitóbbika”. Fokozza az összes többi kő hatását, erősíti a test összes funkcióját, kiegyensúlyozó hatást gyakorol a lélekre. A legismertebb gyógykövek egyikének számít. Amikor még nem kristályosodott ki, a hegyikristály tejszerűen átlátszatlan. Ebben a formájában tejkvarcnak nevezik. Mestergyógyító, bármilyen betegségre használható Hatással van a szemre, bőrre, izületekre. Ellenállóképesség növelő, testi, lelki és szellemi kimerültség esetén, a végtagok fáradtságérzete esetén is ajánlott, erősíti az agyalapi mirigyet. Alkalmas a negatív energiák levezetésére, aura tisztítására erősítésére és védelmére, a kifejezőerő növelésére.

Heliotróp Elsősorban védőkő, a középkorban a keresztes katonák viselték, mert a piros pettyeket Krisztus vérének gondolták

Hematit Magyar nevén vérkő, amit onnan kapott, hogy csiszolás közben a mosóvíz alvadtvér-piros színű lesz. Szinte csak csiszolva kapható, fémes fényű, fekete színű és nagy sűrűségű ásvány. Magas vastartalma miatt a vérrel kapcsolatos problémák orvoslására használják, vérszegénység, vashiány, érproblémák kezelésére, májregenerálásra, sebek gyógyulására javasolják. Segít a keringési problémákon és a vér betegségein. Fokozza a vesék vértisztító hatékonyságát, regenerálja a szövetet. A hematit alkalmazható érelmeszesedés, lábikragörcsök, visszerek és ínszalagrándulás, hátproblémák esetében. Véd az érelmeszesedéstől, használatával a vérömlenyek és véralvadékok sokkal gyorsabban elmúlnak. Ez a kő fokozza a test regenerációs képességét, tehát hasznos segítség lábadozáskor. Regeneráló hatással van a májra, így megkönnyíti a szervezet méregtelenítését. Elősegíti a sebek gyógyulását, még az égési sérülések is gyorsabban gyógyulnak a segítségével.

Holdkő különleges fényjátéka miatt ismert földpát ásvány. Színe változatos, a fehér átlátszótól a sötétszürke átlátszatlanig ismert, az igazán értékesek a kékes-fehéres derengést mutató darabok. A holdkőnek lágy, harmonikus rezgése van. Ezért ne tegyük a napra, hanem a Hold fényével töltsük fel. A holdkő a legismertebb kövek közé tartozik, hatása széleskörű. A női oldalhoz sorolják. Külleme és kisugárzása a férfiakat kevésbé érinti meg. A holdkő segíti a tobozmirigy működését. A hormonháztartással közvetlenül, vagy közvetve összefüggő problémák mindegyike orvosolható a holdkő segítségével. Kiegyenlíti a hormonháztartást, serkenti a petefészek működését, növeli a termékenységet, egyaránt kezelhetők vele a menstruációs zavarok és a klimaxos problémák. Hatással van a csontozatra is, rendszeres használatával megelőzhető a csontritkulás. Hormonális hajhullás ellen is alkalmazhatjuk. Egyenletesebbé teszi és javítja a nyirokkeringést, ezért a nyirokutak elzáródása, vizenyő, vagy végtagdagadás esetében is segíthet.

Howlit Fehér vagy csontszínű, szürke vagy barnás erezetű darabjai vásárolhatók egyszerű csiszolatként vagy ékszerként is. A howlit ( magnezit ) óriási segítség a súlyproblémákkal küzdő emberek számára. A howlit követ a fogyókúrázók köveként is ismerjük. Segít a fogyásban és salaktalanításban, mert élénkíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését, erősíti a hasnyálmirigyet és csökkenti a koleszterinszintet. Ezért használhatjuk emésztési problémák és gyomorfájás esetén is. Enyhíti a bélzavarokat, a gyomorémelygést és a hányingert. A howlitnak rendkívüli a nyugtató hatása. A párna alá téve kitűnő ellenszere az álmatlanságnak; különösen akkor, ha ezt a túlzottan igénybe vett agy okozza. A howlit csillapítja az elmét; kitűnő alváshoz vagy meditáláshoz. Nyugodt és értelmes kommunikációra ösztönöz. Erősíti az emlékezetet és serkenti a tudásszomjat. Gyógyhatása: enyhíti az álmatlanságot. Egyensúlyban tartja a szervezetben a kalciumszintet; jótékonyan hat a fogakra, a csontokra és a puha szövetekre.

Jáde Különleges szálas-rostos szerkezetű drágakő, már a csiszolása is különleges felkészültséget igényel. Színe a fehértől a feketéig ismert, a népszerű színei a zöld különböző árnyalatai, a halványibolya ( levendula) és a fekete. Igen régóta népszerű drágakő, már az ókori Kínában nemzeti drágakőnek ismerték, mind a mai napig tart népszerűsége. Legdrágább változata az úgynevezett Imperiál Jade, amit Mianmar ( régi nevén Burma ) területén bányásznak. Különleges smaragdzöld színe miatt vált értékessé. A közép-amerikai kultúrák szintén nagyra becsülték, tartós használati eszközöket tudtak belőle faragni. Az ezotériában a jade erős hatással van a hólyag és a vese működésére, már a neve is ( közép-amerikai spanyol időszakból piedra de ijada =ágyékkő) innen származik, mert ágyékkő, mert vesebántalmak ellen használták. Segít a méreganyagok kiválasztásában, segít az elhízás ellen. Visszaadja belső békénket és nyugalmunkat.

Jáspis Az ezotériában a színe alapján tudják használni, A jáspisról szintén megállapítható, hogy jóformán minden területen egyaránt alkalmazhatjuk. Naplemente előtt kell kitenni a Napra, magába gyűjti az esti sugarak melegét, és kozmikus erejét. A vörös jáspis túlnyomórészt az akaraterőhöz, megvalósítási képességhez, vérproblémákhoz ajánlott. A sárgát és barnát a gyomor – bélrendszerhez, a zöldet a gyógyulás elősegítéséhez és harmonizáláshoz használjuk. A jáspis minden fajtája erősíti az ellenálló erőt, segíti az emésztést, alkalmazható hasi gyulladás, felfúvódás esetében. Erősítik a hólyagot, segítenek a vesebetegségek, vesekövek, bélfekélyek esetében. Szabályozzák a bélmozgást, erősítik az egész bélrendszert. A vércukorszintre gyakorolt hatásuk miatt nagyon hasznosak a cukorbetegek számára. Fokozzák a kitartást, elősegítik a kiegyensúlyozottságot, megnyugtatnak, segítenek belátni a hibákat és leépíteni a bűntudatot. Növelik a lelki erőt, újult életerőt adnak.

Kalcedon Kvarcféleség, a sávos szerkezetű achátok közül a világoskék színűek a kalcedonok, van nem sávos változata is. Alkalmanként csipkeachátnak is nevezik. Ebbe a csoportba sorolják szakértők a színváltozatait : krizopráz, karneol, ónix, szárder. Társait a természet különböző anyagokkal színezte, a kalcedon a szerkezete miatti fénytörés és fényvisszaverés okán világoskék, szürkéskék. Nagyon nehezen megmunkálható, alkalmanként üreges szerkezetű, ezért drágábbak a csiszolatai és dísztárgyai. Az ezotériában a színe miatt fontos csakrakő, a torok környékén segíti a javulást. A mentális problémák mint dadogás és egyéb beszédzavarok is a kalcedontól javulnak. Használ a mirigyek működésének is.

Karneol Narancssárga, az energia szimbólumának a színe. Alultápláltság, reuma, visszerek ellen. A karneolok a vérre hatnak. Javítják a vérképet, oldják a vérrögöket és véraláfutásokat, segítenek elállítani a vérzéseket, gyorsítják a sebek gyógyulását. Serkenti az anyagcserét. Gyógyítja a hát alsó részének problémáit, a reumát, izületi gyulladást

Kianit – (disztén) Ritkán található ásvány, ismert színe kék, de a víztiszta és zöldes színekben is találják. Réteges ásvány, nagyon könnyen lemezekre hasad, emiatt nehéz csiszolni is. A legszebb színárnyalatai sötétkék, tintakék átlátszó darabok, ezeket ritkán foglalják nemesfém ékszerekbe. A nem átlátszó, kék darabokon holdfényszerű, selyemfényszerű fényjátékot lehet megfigyelni. Az ezotériában különleges kőnek számít, egyedi gyógyhatással bír. fejleszti a logikus gondolkodást, enyhíti a rekedtséget, garatbántalmakat, javítja a kézügyességet

Korall Élő szervezetek által épített szilárd anyagok, amelyek két részre csoportosíthatók : lágy vagy szarukorallok ( fekete, arany korallok ) kemény vagy kőkorallok. Híresek a korallzátonyok a gazdag élővilág és a turizmus miatt, manapság a globális környezetszennyezés miatt. Az ékszeripar a kőkorallok közül a vöröses-narancsos színűeket dolgozza fel, nagyon híres a földközi-tengeri vagy olasz korallékszer. Ma már kevés van belőle és drágasága miatt a délkelet-ázsiai (( fülöp-szigeteki) bambuszkorallokat (fehér és halványrózsaszín és a szintén délkelet-ázsiai vöröses szivacskorallokat dolgozzák fel. Az előző tömör anyag, pirosas színre festik, a második lukacsos, ezért a csiszolatait kemény műgyantával tömörítik, teszik viselhetővé ( e nélkül olyan lenne, mint a horzsakő ). A korallok puhaságuk miatt könnyen kopnak, savakra érzékenyek

Krizokolla (Sajnos az ékszerpiacon csak mesterséges utánzata van, aminek SEMMILYEN hatása nincs. A valódi ásványból készült karkötő ára 15-22.000 ft körül van. ) Rendkívül színes, kékeszöldes árnyalatokban pompázó ásvány, helyenként fekete és vörös színek is láthatók rajta. Ritka, könnyen csiszolható nagyobb dísztárgyaknak, kisméretű ékszerek puhasága és könnyen törő állapota miatt ritkán készülnek belőle. Malachitos összenövése híres Eilati-kő néven. Az ezotériában a színe miatt használják, tüdő és légzési panaszok, ízületi problémák, a haj állapotában javít, segíti az ellazulást. Pajzsmirigy szabályozására, szív támogatására szolgál.

Krizolit Krizolit (olivin, peridot ): mindhárom néven ismert ásvány, különleges zöld (olíva zöld) színe miatt olivinként jobban ismerik. A krizolit nemzetközi neve, a drágakőminőséget nevezik ilyen néven. Értékes ásvány, sajnos 1,5 cm-nél nagyobb darabjai rendkívül értékesek ékszerminőségben. Marokkövek méretében ne is keressük, szépen csiszolt darabjai értékes drágakövek aranyba foglalva. Az ezotériában a bőrproblémák kezelésére, az anyagcsere élénkítésére használják, a negatív gondolatok és depressziós hajlam ellen javasolják.

Krizopráz A krizopráz a kalcedonfélék legritkább és legdrágább változata. Különleges élénkzöld színét nikkeltartalmának köszönheti, nagyon kevés helyen bányászták. A legszebb kövek Ausztráliából és Tanzániából származnak, a híres lengyel lelőhely kimerült. Rendszeresen barnás – feketés kőzetzárványok növik át az anyagát, az első osztályú kövek csak tisztán zöldek és áttetszőek, a gyengébb minőségből, amelyek más anyagokat ( mátrix ) zárnak magukba, egyszerű csiszolatok készülnek. Sajnos, egyszerű golyó csiszolású láncok vagy karkötők már komoly összegekbe kerülnek belőle, ezért az egy darabos medálok a hozzáférhetők szép minőségben. Természetesen neki is vannak utánzatai : zöldre festett achát, természetes zöld opálok. Az ezotériában sokrétű a használata, mirigyműködéseket szabályoz, szívtevékenységet és vérnyomást harmonizál. Erősíti az immunrendszert, növeli az önbizalmat, rémálmokat elűz.

Labradorit Különleges földpátásvány, a szín és fényjátéka emelte a kedvelt drágakőásványok közé. Színe leginkább szürke alapszín, de létezik fehér, áttetsző változata is. Különlegessé az alapszínben látható szivárványszínek teszik, legértékesebbek a kékeslila fényjátékok. A finn lelőhely darabjai a legszínesebbek, azokat spektrolitnak nevezik. A legnagyobb mennyiségű nyersanyagot Madagaszkár és Brazília termeli, ezekből inkább dísztárgyak készülnek, hogy minél nagyobb felületen mutassák a fényjátékot. Az ezotéria kevésbé használja, a vérnyomás ingadozást javítják vele, szívritmust teszik egyenletessé. Aktiválja az öngyógyító erőinket.

Labradorit Larvikit másnéven Fekete Labradorit eltéríti a nemkívánatos energiákat, és megelőzi az energiaszivárgást. Jó hatással van a szem és az agy rendellenességeire, oldja a stresszt, szabályozza az anyagcserét. Gyógyítja a megfázást, a köszvényt és a reumát, egyensúlyban tartja a hormonokat, csillapítja a menstruációs feszültséget, és csökkenti a vérnyomást. Aktiválja az öngyógyító erőinket. Erősíti a szervezet öngyógyító és védekező képességét.

Larimár Egy egyszerű ásvány különleges színváltozata, amivel rendkívüli ismertségre tett szert. Egy közép-amerikai sziget – Dominika – nehéz trópusi, hegyvidéki területén találták meg, a terület tulajdonosa lányáról nevezte el : Larissza, másik része a névnek : kékes, kékeszöld színű mint a tenger – mare. Az egyszerű fehér, esetleg sárgás zeolitásvány a pektolit, nagyon sok helyen fordul elő, de ez a világoskék színváltozat csak itt. Versenyeznek érte a feldolgozók és a kereskedők, ezért sajnos igen magas az ára, bármilyen jellegű a feldolgozottsága. Minősége változó, a tiszta darabok kőzetzárvány nélkül és szép kék színben, felhős rajzolattal extra áron kelnek el, a másik véglet a kőzetben még éppen látható foltok és pettyek, amelyekből nagyon olcsó marokkövek készülnek. Itthon a larimár közép minősége még éppen megfizethető, extra minőséget szinte nem is lehet kapni, a marokkövek között vannak egészen gyenge minőségűek is és közepesek is. Egyszerű ékszerek, mint medálok nem nemesfém foglalatban hozzáférhetők. Az ezotériában különleges spirituális ásvány, javítja tetterőnket, segíti a szellemi növekedést. Erősíti a nyugalmat, lehetővé teszi a mély meditatív állapot elérését.

Lazurit Több hasonló elnevezést is használunk erre az ásványra : Lápisz lazuli, lazúrkő, lápisz. Az elnevezés eredetileg kék követ jelentett, sajnos könnyen összetéveszthető a Szodalittal, a Dumortierittel ( Kékkvarc) és nagyon sok festett kő utánzata van : jobb színűre festett halvány lazúrkő, festett howlit és egyéb kerámia anyagok. Az igazi Lazurit többnyire kék színű, de láthatunk benne sárgásszürke dolomitot, aranysárga piritet. A legjobb és az ásvány legnagyobb mennyiségét adó ország Afganisztán, a chilei és az orosz nyersanyag kevésbé szép ékszernek. Igényes ásvány, nem szereti a savas vagy lúgos közeget, tehát kozmetikumok vagy tisztítószerek használata után megkopik a fénye hosszabb idő múlva. Erősebb savakban feloldódhat. Az ezotériában a torokcsakra és a homlokcsakra köve. A mirigyek működését szabályozza, torokproblémák megoldására használják, idegekre nyugtatóként hat, önállóságot fokozza, az önbizalmat növeli.

Lepidolit Lemezes szerkezetű csillámféle ásvány, gránitban található, de önálló tömeges előfordulása is van. Színe világos rózsaszín – lilásbarna is lehet. Színét lítiumtartalmának köszönheti. Nyers lapjait ásványként forgalmazzák, tömeges előfordulásaiból a könnyű csiszolhatósága miatt egyszerű ékszereket, marokköveket készítenek. Gyógyhatások: elhatárol a lelki megterhelésektől, hatásos a félelmekkel és a haraggal szemben. Erősíti a bőr kötőszöveteit, használható bőrbetegségek kezelésére. Hormonrendszerre és a mirigyekre is hat, ideggyulladásokat enyhít. Javítja önfegyelmünket, aktíválja döntőképességünket.

Macskaszem Kvarcféleség, a párhuzamos ásványi rostok beépülnek a hegyikristályba. Vörösesbarna színe van, domború csiszolatban egy vándorló fénysáv figyelhető meg a felületen, mintha a macska pupilláját látnánk. Az ezotériában a szemproblémák javítására használják a tigrisszemmel és a sólyomszemmel együtt.

Malachit Különleges drágakő, színe és szerkezetének rajzolata emelte a legszebbek közé. Sajnos alacsony keménysége és savval szembeni csekély ellenállása miatt a viselt ékszerek és dísztárgyak fokozott odafigyelést és gondozást igényelnek ! . A malachit nagyon érzékeny kő, lehetőleg ne érintkezzék vízzel, és ne tegyük a napra sem. Feltöltéséhez hematitot vagy hegyikristályt alkalmazzunk. A malachit rendkívül sokoldalúan gyógyít. A malachitot a gennyesedések és a gyulladások minden fajtája ellen használhatjuk. Csökkenti a vérnyomást, gyógyítja az asztmát, az izületi gyulladást, csonttörést, daganatokat, látóideget, hasnyálmirigyet, pajzsmirigyet. Aktiválja a test öngyógyító folyamatait. Női panaszok, fájdalmas menstruáció vagy menstruációs zavarok esetében szintén használhatjuk, de szülés megkönnyítésére is alkalmas. A derék körül viselve hatékonyan hat a cukorbetegségre is. A malachit férfiaknál és nőknél egyaránt fokozza a termékenységet.

Merlinit – dentrites opál (Csodakő) érdekes zárványú és emiatt Merlinitnek is nevezett Dendrites Opál ásványékszer . A merlinit segít újat hozni az életünkbe, azt tartják róla, hogy ha van egy kő, mely segít csodákat hozni az ember életébe, a merlinit az. Nagyon sokan földelő kőnek tartják. Segít a célokra való koncentrálásban is.

Mohaachát Különleges kalcedonféle, amelynek anyagában mohára emlékeztető ásványi anyagok figyelhetők meg, ha nem túlságosan sűrűn „nőttek” bele. A mohaszálak színe általában zöld, zöldes-fekete, de előfordul vöröses árnyalatban is. A csiszolt felületen a szálak lehetnek üregesek is, mert a kitöltő ásvány már por formában kihullott belőle. Vékonycsiszolatai, áttetsző faragványai nagyon látványos, „erdőszerű” rajzolatokban mutatnak. Az ezotériában a légutakra és a homloküregre hat, erősíti az egész szervezetben a kiválasztást. Véd a fertőzésektől. Fizikai kimerültség esetén erőt és fürgeséget ad.

Mokait A Moqui feltölti az energiamezőket, az aurát és az egész szervezetet. Pozitív energiaáramlást hoz létre a testben. Haszálatakor a Moquikat külön-külön mindkét kézbe kell fogni. A Moqiukat tölteni a napsütéssel, a naplementével, de a Teliholddal is lehet, ilyenkor töltődnek energiákkal. Fogkefés vizes tisztítás ajánlott.

Napkő A természetes napkő ásvány valódi neve aventurin-földpát, ami nem azonos az aventurinnal, a zöld színű kvarcféleséggel. Két fontos lelőhelye van : India és Tanzánia. Ez az ásvány egy már akkor is létező üveggyári ékszeráruról, az aventuráról kapta a nevét. Ennek az üvegnek a neve angolul goldstone, németül goldfluss, mindkettő azt jelentené, hogy a napkő, napfolyó, az érdekes fémes, aranyszínű csillogása miatt. A valódi ásvány hasonló csillogó fényhatást mutat, a színe az üvegtermékhez képes narancssárga, esetleg vöröses. Mivel a kívánt fényjáték kevés kőben figyelhető meg szépen, a legjobbak igen drágák. Egyszerűbb darabjaiból marokköveket csiszolnak, a szép minőségből medálok készülnek. Az ezotériában a napkő pl. hatásos az asztmával szemben, erősíti a vegetatív idegrendszert.

Nemesszerpentin Átalakult kőzet, nemesszerpentin, krizotil- ezüstszerpentin, ami több ásvány átalakulásából keletkezett. Különleges a benne lévő Krizotil nevű tűs-szálas ásvány, ami ezüstszínű csillogást mutat. A világban számos helyen bányásszák és puhasága miatt könnyen csiszolják. Bányái : USA, Kanada, India, Oroszország. Gyógyító hatások: Sámáni kő, segít megszabadulnunk a múlt hulladékától, hogy feltárhassuk lényünk magvát. Az önmagunkkal szembeni őszinteség köve. Sejtmemória gyógyítása, kiegyenlíti az egyensúly hiányt, jótékony hatással bír a krónikus fáradtságra, gyulladásra.

Nuummit Ősrégi és ritka átalakult kőzet, a nehezen megközelíthető grönlandi lelőhelyéről származik, Nuuk város mellől. Ez egy amfiból ásvány változat, különleges csillogása miatt kedvelik. Több mint 30 éve találták meg, azóta érdekessé vált mindenütt a világon. A fekete kőzetben aranybarna foltok, lemezek csillogása teszi tetszetőssé, egyszerű ékszereket készítenek belőle. Gyógyító hatások: A varázslók köve, nagy erővel véd a rosszindulat ellen. Újraprogramozhatja a sejtmemóriát, helyreállítja megfogyatkozott energiánkat. Összeköt valódi énünkkel. Átprogramozza gondolkodásunkat, összhangba hozza a biomágneses köpenyt a fizikai testtel. Jó hatással van az álmatlanságra, a stresszre.

Obszidián Többféle, nagyon gyorsan üvegesre dermedt vulkáni láva anyagát nevezzük obszidiánnak. Színe leginkább fekete, esetleg szürke, népszerű a hópehely mintájú változat, felhasználják a mahagónivörös , a szívárványszínű és az áttetsző ( apacskönny ) változatot is. Piros, zöldes, kékes változatai nem léteznek. Nyers darabjai üvegélességük miatt vágóeszközök voltak már az ókorban is, a közép-amerikai indián kultúrák orvosi szike helyett használták. Az ezotériában antibakteriális hatásuk miatt használják, oldják és megszüntetik az energiaáramlás gátjait. Segítenek a sokk és a traumák feloldásában. Segítik a tisztánlátás képességét. Hatnak az egyensúlyzavarok, a frontérzékenység és az utazási betegség ellen. Csont-, lágyék- és izomfájdalmak, illetve gyulladások esetén is hasznosak. Segítenek a sokk és traumák feldolgozásába, a testi és lelki fájdalmakat pedig egyaránt elmulasztják.

Opalit Az Opálüveg népszerű drágakő utánzata. SEMMILYEN gyógyhatása nincs!!!!

Ónix Fekete színű kalcedon, általában szürke, áttetsző erek hálózzák be az anyagát. Az ékszeripar a jobb minőség miatt feketére festett achátot használ, a szín tartós. Nagyon dekoratív ékszerek készülnek a fekete-fehér sávozású ónix-achátokból ( szárdónix) szemachát néven. Az ezotéria az ónixot az agytevékenység javítására használja, javítja a koncentrációt, védőkő, mert távol tartja a negatív energiákat. Erősíti az immunrendszert, fokozza a koncentrációt. erőt ad fizikai vagy szellemi stressz időszakában. Emlékmegőrző tulajdonsága van. Jótékonyan hat a fogakra, csontokra, csontvelőre, a vérrel összefüggő rendellenességekre és a lábakra.

Peridot Szívritmus zavar ellen, segít megszabadulni az idegen befolyásoktól, erősíti a májat, epét, vékonybelet, jó hatással van a fertőzésekre

Pirit Az ékszerek használatánál vigyázni kell, hogy kevésbé érje víz és egyéb folyadékok vagy nedvesség. Ekkor tartja meg tiszta fémes aranyló csillogását. serkenti a belek működését és a kiválasztást

Prehnit Egy viszonylag ritkán található szilikátásvány, általában nem szépen fejlett kristályokban, hanem gömbös, vaskos darabokban találják. Sokszor együtt található zeolitásványokkal és epidottal, amivel többször egymásba is nőnek. A prehnit színe sárgászöld, halványzöld, legszebb darabjai almazöldek. Inkább áttetsző, belsejében zöld vagy zöldesfekete epidot zárványokat figyelhetünk meg. Közepes keménységű, könnyen törik, a belőle csiszolt tárgyak is egyszerű ékszerek, dísztárgyak. Sok más zöldes ásvánnyal összetéveszthető, de nem utánozzák vagy nem gyártják mesterségesen. Kevesen ismerik, alkalmanként kapható. Az ezotériában az anyagcsere javítására használják, segíti a méregtelenítést és a zsírok lebontását. Használata a belső nyugalom megteremtését segíti elő.

Rhiolit Gyógyhatása: a riolit erősíti a szervezet természetes ellenállását. Jótékonyan hat az erekre, a kiütésekre, a bőrbetegségekre és a fertőzésekre; javítja a B–vitamin felszívódását. Eloszlatja a veseköveket és a megkeményedett szövetet. Elixírként erősíti és javítja az izomtónust.

Rodokrozit Színe miatt kapta a nevét, a rózsaszin, málnapiros színe kedveltté tette a kövek között. A színe miatt a szerelmesek, a szeretők és a jóbarátok köve,elősegíti a barátság és a szeretet kialakulását és fejlődését. A legszebb darabjai sávos – csíkos rajzolatúak, nagyobb darabokban csiszolják esztétikus ékszereknek és dísztárgyaknak. Színét a mangántartalmának köszönheti mint a rózsakvarc, de hozzá képest rendkívül igényes, enyhén savas helyzetben a fényes felülete megmattul, felmaródik ! A legszebb feldolgozható anyagok Argentínából származnak, igen drága ékszerek és dísztárgyak készülnek belőle. Az ezotériában a szívcsakra köve, a félelmek elűzésére is használják, emlékezet erősítésére és az alkotó gondolkodásra javasolják. szellemi élénkítő. Enyhíti az asztmát és a légzési problémákat. Megtisztítja a keringési rendszert és a veséket, helyreállítja a gyengülő látást, normalizálja a vérnyomást. Tágítja a véredényeket.

Rodonit Ezt az ásványt is a mangántartalom teszi széppé és érdekessé a drágakövek között. Erősebb rózsaszín színébe alkalmanként fekete mangán-oxid erek rakódtak, ez növelheti az esztétikai hatását a belőle csiszolt ékszereknek és dísztárgyaknak. Egyszerűen kezelhető ásvány, nem igényel komoly kezelést, saválló. Az ezotériában komoly felhasználása van az autoimmun betegségekkel, a genetikus betegségekkel és a csontritkulással szemben is. Harmonizálja a szívcsakrát, megszünteti a félelmeket és bátorságot ad használójának. kiváló sebgyógyító, és jól enyhíti a rovarcsípéseket. Elhalványítja a sebhelyeket. Jótékonyan hat a csontnövekedésre és a hallószervekre, finomra hangolja a hallórezgéseket, és fokozza a termékenységet. Gyógyítja a tüdőtágulást, az ízületi gyulladást, az autóimmun betegségeket, a gyomorfekélyt és a sclerosis multiplexet. Elixírként “elsősegélyként” használhatjuk sokkra vagy traumára.

Rózsakvarc A legnépszerűbb ásványok egyike, a hegyikristály és az ametiszt testvére. Népszerűségét színe és olcsósága adja, nagy tömegben kitermelt ásvány, sok helyen hegyeket alkot. Színét mangántartalmának köszönheti, bizonyos lelőhelyek anyaga tartós napfénynek kitéve kifakulhat, sápadttá válik. Egyszerű drágakő, különlegessé a teljesen átlátszó és sötét színű darabjai váltak. Az ezotériában a legismertebb csakrakő, a szívcsakra legfontosabb köve. A barátság, a szeretet és a szerelem köve, rossz sugárzások leárnyékolására használják, sokféle betegség megszüntetésére használják széleskörűen. Az egyik legjobb energiát adó kő. a lelki terhek megszüntetése, a vízerek leárnyékolása, mágneses mezők abszorbeálása, használhatjuk kelések ellen. Vérszegénység ellen, erősíti az ereket, segít asztma esetében, nyugtatja és enyhíti a kedélyállapotot. Mozgási és egyensúlyi zavaroknál, női betegségek esetén, termékenység fokozására, érzelmi ridegség ellen, negatív rezgések és energiák ellen. Erősíti az idegeket

Rutilkvarc A hegyikristály a természetben nagyon gyakori ásvány, így könnyen előfordul, hogy képződésekor különböző más ásványokkal együtt keletkezik. Általában ő ér oda utolsónak, így magába zárhatja a korábban képződött ásványokat. Ezért nevezik zárványnak is az ásványban látható idegen anyagokat, de a repedéseket is. Nagyon látványos idegen anyagok is vannak, ilyenek a rutil nevű ásvány hajszálvékony szálai, tűi is. A rutil vékony szálai aranysárgák, esetleg vöröses színűek, vastag tűi barnásfeketék. Együttesen rutilkvarcnak hívjuk őket. Más neve: Vénusz haja, Ámor nyilai onnan származnak, hogy a szeretet és szerelem hozó és segítő kőnek ajánlják. Általában keveset bányásznak belőlük, ezért az apró darabjait is feldolgozzák, szebb darabjai értékes ékszerkövek, dísztárgyak. Shungit A Shungit különleges szénféleség, amit természetes tört szabálytalan nyers kövekként is használnak. Biológiailag aktív, életerősítő anyaggá teszi a vizet, ugyanakkor eltávolítja a káros szennyeződéseket. Kutatások igazolják, felszív minden egészségre veszélyes anyagot. Elsősorban víz energetizálásra, tisztításra használják, de tértisztításra is alkalmas. A fekete, szénre hasonlító ásvány egyedülálló gyógyító hatással rendelkezik, visszaadja az erőt, helyreállítja a bőr szépségét. Erősíti a fizikai jólétet, nagy hatással van az immunrendszerre, anyagcserére. Gyógyítja az allergiát, az izületi betegségeket, a bőr és gyomor gyógyítója. Kozmetikai szerek alapjául is szolgál, semlegesíti a vízérsugárzást és véd az elektromágneses mezőktől. Vízzel érintkezve megváltoztatja a víz szerkezetét, gyógyító hatásúvá teszi. A shungitos víz leggyakrabban a nem hagyományos orvoslásban használatos. A shungittal kezelt vizet naponta 2-3-szor fogyasztják a szabadgyökök ellen, antibakteriális és vírusölő hatása miatt, a szív és érrendszer gyógyítására. Véd és energiával tölt fel. A shungitot legalább 48 órára merítsük vízbe, hogy terápiás céllal aktiváljuk a vizet. Mivel gyorsan magába szívja a negatív energiát, így rendszeresen kell tisztítani és feltölteni

Szárdonix: javít minden érzéket, segít a fül problémákon

Sugilith A Szugilit ( Sugilith ) ritka mangántartalmú ásvány – féldrágakő, első előfordulása Japán, ahol pici kristályokat találtak, majd nagy tömegű előfordulására Namíbiában építettek bányát. Színei változatosak, vörösesbarna, ciklámenlila, feketéslila, sárgásbarna, szürkéslila és fekete, mind attól függ, hogy mennyi bennük a mangántartalom. A legkeresettebb színe a lila, ebből viszonylag kevés van és az ékszeripar igen magas árat képes érte fizetni. Ezért ritka és drága Magyarországon is. Tömör szerkezetű, foltos színeloszású, fényes felületűre lehet csiszolni. Mint ritka féldrágakövet, ezt is utánozzák – hamisítják lilásra festett gránitkőzettel vagy egyszerű színű, festhető szerpentinekkel. Ezeknek nagyon olcsó az ára és igen gyorsan lemosható a festék róluk. A Szugilit az új energiás féldrágakövekhez tartozik, az ametiszthez és a csaroithoz kapcsolódik, hármasban erősebben hatnak. A mély önismeret, az intuíció, a megtisztulás és a kiegyensúlyozottság köve. Védelmező kő, szűri a beérkező energiákat, oldja a blokkokat, megnyitja az energiaáramlást, segít az angyalokkal való kapcsolatépítésben. Gyorsítja a regenerációt, erősíti az életerőt. Segíti a tudatalatti megtisztulását, a spirituális szeretet és bölcsesség köve.

Szodalit Kékesszürke színű, Nátrium-tartalmú szilikátásvány, nagy tömegekben bányásszák. Könnyen összetéveszthető a lapisz-lazúrkővel a színe miatt, a szodalit sokkal könnyebb ásvány, fehéres-sárgás erezete is van, helyenként áttetsző. Az ezotériában nyugtató hatású, erősíti az immunrendszert, mirigybetegségeket gyógyítanak vele. A torok-gége terület problémáinak javítására ajánlják. Segíti a folyadékfelvételt, segít a túlsúlyon, magasvérnyomáson

Tanzanit (kék zoisit): lilás-kék. Szabályozza a vese működését, erősíti az idegeket, megerősít és épít. Támogatja a hajat, a bőrt, a fejet.

Tejkvarc A Tejkvarc a kevésbé érdekes egyszerű fehér színű ásványékszer anyag, amit kis hazánkban fehér Jade néven szoktak és akarnak eladni ügyeskedő kereskedők ! A sok zárványtól átlátszatlan hegyikristályt nevezik tejkvarcnak vagy hókvarcnak. A felülete fényesebb a Jadehoz képest, az anyagába nézve apró átlátszó foltokat láthatunk.

Tigrisszem Kvarcféleség, a párhuzamos ásványi rostok beépülnek a hegyikristályba és a sólyomszemből alakult át. Különleges szépségű a két, sólyomszem-tigrisszem színek egy darabban. Népszerű ásvány, színe és domború csiszolaton jól látható pupilla hatás teszi érdekessé. Fontos ezoterikus kő, napfonat-csakra, talizmánkő szerepe is van. Erősíti a légutakat és a tüdőt, ízületekre és a csontozatra jó hatással van. Javítja a koncentráló képességet, döntési képességet aktiválja. A bizalom és megértés képességének fejlesztésére használják.

Turmalin Rendkívüli szinessége miatt lett nagyra értékelt drágakő, minden színben és színárnyalatban megtalálták már. Sajnos kevésbé gyakori ásvány, annak ellenére, hogy több kg-os darabjai is vannak. Különleges átlátszó kristályai és csiszolatai a többszínű darabok, hosszában két vagy több szín is látható egy darabban. Ezek a bikolor vagy trikolor turmalinok. A sokszor keresett dinnyeturmalin ritkább változat, ha a három szín a kristály teljes keresztmetszetű darabjaiban látható, akkor nevezik annak. Általában értékes drágakő, minél átlátszóbb, esetleg ritkább piros vagy kék színű, annál drágább. A színes, de nem átlátszó darabok amik árban hozzáférhetők, a teljesen fekete ( sörl ) változatából is készülnek ékszerek. Kemény drágakő, ennek ellenére rideg, könnyen törik. Az ezotériában a különböző színeik szerint használják őket, általában a félelemmel és az érelmeszesedéssel szemben fejtik ki hatásukat, segítenek a mozgás és egyensúlyzavarok esetében, javítják az immunrendszert és a hormontermelést.

Türkiz Kékes-zöldes árnyalatú, rétegekben, gumókban előforduló drágakő, rendkívül kényes tulajdonságokkal. Ritka és drága az igazán türkizkék szín, általában zöldeskék vagy zöld színű. Mivel nincs tömör szerkezete ( porózus, szivacsos ), ezért könnyen kopik, nedvességet szív fel. Emiatt savak ( még az izzadság is !) és lúgok ( tisztálkodószerek ) hatására tartósan színváltozást szenvedhet. Rendszeresek a barnás erezetek ( kőzet- vagy ásványerek), amelyek általában gyengítik a minőséget. Mindezen rossz tulajdonságai miatt rendkívül drága az igazi szép minőségű türkiz, szinte természetes a minőségjavulást eredményező stabilizálás. Ez azt jelenti, hogy a pórusokat türkizszínű műgyantával tömítik, így kevésbé kopik, fényezhető, tartós színű lesz a termék. Ebben az esetben még türkizről beszélünk. Az ezotériában a türkiz a torokcsakra egyik köve, köhögés és tüdőgyulladás javítására, megelőzésére használják. Segíti a szervezet méregtelenítését, savtalanítását. Megszünteti a negatív lelki állapotokat, tisztítja az aurát.

Türkinit A Rekonstruált türkiz népszerű ékszerkő, anyaga Kínából származik. Szine és mintázata minden darabnál egy kicsit más. anyaga mesterséges színű és mintájú, általában fekete erezetes, a színe miatt népszerű. A legtöbb esetben a howlitot színezik be türkiz színűre

Unakit (Epidot) a nyugalom, a látomás köve színe: zöld-rózsaszín. Az unakit erősíti az immunkrendszert, minden gyógyulási folyamatot képes támogatni, kiegyensúlyozó hatású a testnedvek és a mirigyfunkciók területén, serkenti a májműködést és az emésztést. Lazító és görcsoldó hatást elsősorban a férfi és női nemi szervekre gyakorol. Állítólag a súlyos betegségek utáni felépülési folyamatot is lerövidíti.

Zoisit A zoizit ásványcsoport látványos tagja a zoizitkőzet rubinnal. A zöld színű kőzetben fekete mákszerű amfibolit ásványok is vannak, amitől népszerű lett, az a benne lévő átlátszatlan, világos vagy élénkpiros rubin. Lelőhelye , Tanzánia, miatt kevésbé ismert neve anyolit. Együttes megjelenésű darabjait csiszolva különleges színhatása miatt kedvelik, egyszerű csiszolású ékszerek készülnek belőle. Az ezotériában izületi gyulladásokra, koleszterincsökkentésre és regenerálódásra ajánlják, de szexuális problémák esetében is javasolják.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.